elfstedentocht door Witmarsum, 1963

De Elfstedentocht gaat door Witmarsum. Witmarsum staat ook bekend als het dorp waar Menno Simons, een Nederlandse kerkhervormer is geboren. Buiten het dorp bevindt zich een monument dat hieraan herinnert. Bezienswaardigheden zijn ook de Koepelkerk en de molen De Onderneming, waar mevrouw De Molenaar niet alleen maalt maar ook zelfgebakken Menno brood verkoopt. Witmarsum bezit ook een modern openlucht zwembad, Mounewetter. 

Witmarsum ligt aan de Elfstedenroute en de B&B accommodatie ligt letterlijk aan de Witmarsumervaart die hiervan onderdeel is. Diverse Elfstedenroutes lopen langs de B&B, inclusief het bewegwijzerde Elfsteden streekpad (SF9). Maar ook andere trajecten, onder meer van het Klooster Claerkamppad lopen langs de B&B. 

 

Witmarsum heeft een eigen supermarkt, met ruime openingstijden.  Fietsverhuur is mogelijk bij de rijwielhandel op het naastgelegen Kaatsplein.  Uitgebreide voorzieningen, inclusief musea, horeca en restaurants zijn te vinden in de nabijgelegen Elfsteden Bolsward (7km), Harlingen (10 km) en Franeker (10km). En binnen 10 minuten bent u bij de veerboot in Harlingen. Witmarsum ligt op ongeveer 30 km van de provinciehoofdstad Leeuwarden.

 

Uitgebreide  toeristische informatie over de omgeving, inclusief fiets-, wandel- en vaarroutes is te vinden op de websites van de VVV van Zuidwest Friesland ( https://.waterlandvanfriesland.nl/nl/witmarsum  ) en Greidhoeke (https://greidhoeke.com ). In het appartement is een kleine, op Friesland gerichte bibliotheek met ook toeristische informatie, inclusief beschreven fiets- en wandelroutes.